Overwinteren spanje
14 september 2024 - Andelot-Blancheville, Frankrijk
We zijn vertrokken van Moergestel om 9 uur mooie rustige rit gehad met mooie uitzichten over de valleien Kwam om half twee aan op camping la barrage in Rosport
na inchecken mooie plaats gekregen alles installeren .en even rondje de camping lopen Is een hele grote camping aan de Sauer kon je vissen zagen dus daar ook vele vissers
aan de camping is een brug daar kon je onderdoor lopen heel groot park met 28 verschillende soorten bomen zoals wilde en tamme kastanjes Je kan ook vanaf de camping trapje omhoog kom je op de brug en loop je eroverheen ben je weer in Duitsland
Daar was een restaurant daar heerlijke Duitse schnitzel gegetenHier kunnen fijn fietsen met mooie fiets paden
Met fiets naar Echternach
De stad is bekend door haar abdij en de historische springprocessie.
Geschiedenis
Tussen de 1e en de 5e eeuw was hier een Romeinse plaats. Op de plaats van de huidige Sint-Pieter en Sint-Pauluskerk was een Romeins castellum, een klein militair kamp.De naam van de stad wordt in 706 geschreven als Epternacus. Deze naam werd gevonden op een grafsteen uit de eerste eeuw na Christus binnen de stad, doch er bestaan twijfels over. Op de steen zou slechts -ternus te lezen zijn geweest.
Abdij
De Engelse monnik Willibrord kwam naar Echternach vanuit Nederland en België en bouwde in het stadje onder bescherming van Plectrudis, de eerste vrouw van Pepijn van Herstal, en haar moeder Irmina van Oeren in 698 de grote abdij van Echternach. Het graf van Willibrord bevindt zich in de crypte van de abdijkerk. Echternach werd een abdijvorstendombinnen het Heilige Roomse Rijk. De bloeitijd van de abdij lag in de 11e en 12e eeuw toen het scriptoriumvan de abdij grote faam had. De abdij werd opgeheven in 1797.
Al sinds de middeleeuwen vindt jaarlijks op de dinsdag na het Hoogfeest van Pinksteren in het Luxemburgse stadje Echternach de Springprocessie plaats. Deze processie ter ere van de heilige Willibrord (ca. 658 -739) wordt dansend afgelegd door de straatjes van de oudste stad van het groothertogdom.
Op terugweg naar camping flinke stort bui dus kletsnat
morgen gaan we weer verder naar Andelot blanche ville

Op hele korte termijn zal dat niet gebeuren. Of jullie moeten naar Aruba komen. Ja, je leest het goed: Aruba! Sinds 1 1/2 jaar ben ik werkzaam als rechter op de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen. Ik ben een reizende rechter (afgelopen week was ik bijv. de hele week op Sint Maarten. Wij, Petra en ik blijven hier nog (ruim) twee jaar. Daarna ga ik waarschijnlijk met pensioen.
Nogmaals leuk om jullie bericht te (blijven) lezen.
Gaat verder alles goed? Met jullie gezondheid? Met de kinderen en kleinkinderen? Ben benieuwd naar het vervolg van jullie avonturen
Dus nu nog even genieten 😉